Een kindje krijgen is makkelijk, het kindje opvoeden is een ander verhaal. Opvoeden is al een vak apart op zich maar wanneer je ook nog te maken hebt met Autisme en ADHD wordt de uitdaging nog groter om je kind de wereld in te sturen met een denkbeeldig rugzakje waarin je alle informatie hebt gestopt, hopende dat ze er op het juiste moment aan denken om te gebruiken.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg, dat het echt niet makkelijk is. Als 100% alleenstaande moeder heb ik heel wat monsters moeten verslaan. Niet de kinderen zelf, want dat zijn schatjes. Maar de wereld erom heen. Familie die het niet snapt, leraren die het vuurtje nog even opstoken en therapeuten die wel alles uit een boekje hebben geleerd maar geen idee hebben, hoe het in de praktijk werkt.

Een goed voorbeeld daarvan was één van de vele therapeuten die we door de jaren heen voor onze snufferd hebben gehad. Ze wilde graag aan onze gezinsdynamiek werken. Links van mij zat Autisme, totaal in zichzelf gekeerd te proberen of hij zichzelf kon laten verdwijnen. Rechts van mij zat wiebelkont ADHD te wippen en te wiebelen, te fröbelen en te tetteren, want geloof me, ADHD voerde graag het hoogste woord. In acht jaar had ADHD al een behoorlijke woordenschat opgebouwd want elk woord dat ze hoorde, werd herhaald en opgeslagen. Het ratelde en ratelde en ratelde, terwijl het tegelijkertijd wiebelde. En ik? Ik zat er tussenin en probeerde het gesprek te volgen met de therapeut.

“Doe nou eens rustig, luister en zit stil!!” riep de therapeut ineens gefrustreerd. Voor een seconde stopt de wereld met draaien, valt er een ijskoude stilte in de kamer waarin iedereen angstig zijn adem in houd, voor wat er komen gaat. Autisme kijkt me verschrikt aan. ADHD stopt voor een seconde met kwebbelen. Haar ogen worden groter. Mijn mond zakt langzaam open. Ik weet wat er nu gaat komen. Het woord ‘rustig’ werkt als een rode lap op een stier. Ze balt haar vuistjes, spant haar kaken in haar rood aangelopen gezichtje. De stoom komt uit haar oren om vervolgens in één adem de halve Dikke van Dalen aan scheldwoordenschat uit haar kleine schattige mondje te spuwen.

Autisme en ik kijken elkaar grinnikend aan, wij kennen de verboden woorden. Zij niet. De therapeut wilde niet luisteren naar mij. Met haar 28 jaar en vierjarige opleiding dacht ze het beter te weten. Ze had waarschijnlijk ooit gedacht dat het simpel en leuk was om met kinderen te werken.

Heel even laat ik ADHD doorgaan voordat ik haar weer tot de orde roep. Gewoon, als leermomentje voor de therapeut. De sessie is, en daarmee het hele traject, direct afgelopen. De therapeut laat ik uitgeblust achter. Zij moet nu zelf in therapie. En ik? Ik loop met ADHD en Autisme vrolijk aan de hand naar buiten om een ijsje te gaan eten.

Niemand beweert dat het leven met Autisme en ADHD makkelijk is. Toch kan het ook heel grappig zijn. Jarenlang heb ik mijn moederschap avonturen in blogs beschreven. Niet voor de likes of de hits maar voor mijzelf want wanneer je de moeilijke momenten relativeert en omzet in humor wordt het leven ineens een heel stuk dragelijker. Wanneer ik nu de verhalen terug lees, kan ik me weer precies de situatie voor me halen.

Op dit moment werk ik aan mijn vijfde kinderboek waarin de Wiebelkont centraal staat. Keer op keer doet ze dingen zonder eerst na te denken. Ik kan je verklappen dat het allemaal waargebeurde verhalen zijn geweest.

De andere prentenboeken die te koop zijn in mijn webshop gaan over de problemen die kinderen kunnen ervaren zoals het ‘anders zijn’ of het maken van vriendschappen, het vragen om hulp. De boekjes zijn grappig geschreven en ideaal voor een laatste verhaaltje voor het slapen gaan. Leuk om te geven en leuk om te krijgen. Veel peuters herkennen zichzelf in de verhalen en de karakters die zo uniek zijn.

Maak je ook spannende avonturen mee met jouw autistje of adhertje? Stuur me een berichtje via deze website of volg me op Instagram en stuur me een DM. Ik vind de verhalen namelijk wel geweldig om te horen.

Heb je interesse in één van de boekjes of wil je op de hoogte gehouden worden van mijn nieuwe boek? In de webshop kun je alle boekjes bij mij bestellen. Via Instagram hou ik je op de hoogte van de vorderingen van het boek. Mocht je niets op Social Media hebben? Stuur me dan een berichtje , zodra het nieuwe boek gepubliceerd is, laat ik het je weten.

 

 

Loading

Door deze website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website staan op "cookies toestaan" om u de best mogelijke ervaring te bieden. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen, of wanneer u op "Accepteren" klikt, stemt u hiermee in.

Sluiten